BE IN – projekt s návštěvami evropských škol – hledání inspirací pro inovace

V lednu jsme uzavřeli projekt B2 SUPPORT, v kterém se vzdělávaly naše angličtinářky, jež vyučují studenty, u nichž je úroveň anglického jazyka minimálně na úrovni B2. Po uplynutí dvaceti měsíců jsme se ohlédli za všemi aktivitami, sepsali závěrečnou zprávu a vytvořili finální e-book. Je sdílen zde: https://joom.ag/aYiC

Díky našim zkušenostem, novému vedení školy a dalším akčním plánům na její vývoj, jsme sepsali projekt BE IN – INSPIRACE, INOVACE, INTERNACIONALIZACE.

Máme velkou radost, že v roce 2019 naše škola uspěla ve výběrovém řízení na grant od programu Erasmus+ a máme další podporu pro vzdělávání pedagogických pracovníků, a to již kantorů různých předmětů a hlavně pro inovaci školy.

V projektu se šest našich učitelů různých předmětů během tohoto školního roku jednou týdně jazykově připravuje v kurzu aj, lektoruje je naše skvělá Fulbright asistentka Catey Borden, a v létě 2020 by měli vyjet na jazykové kurzy do Velké Británie a jeden na Maltu.

Díky tomuto Erasmu jsme mohli vyslat nového kolegu, po profesní pauze, na kurz pro angličtináře  ‚Language and Methodology Refresher: Secondary/Adults‘ do vynikajícího centra pro vdělávání učitelů Bell Teacher Campus v Cambridge.

A významnou součásti je inovační část našeho projektu, v které naši učitelé vyjíždějí na týdenní strukturované kurzy do 7 evropských zemí za poznáním tamních vzdělávacích systémů, to vše i s návštěvami místních tří škol a dalších vzdělávacích institucí.

Již proběhl kurz ve Finsku (Helsinki), Španělsku (Málaga), Irsku (Dublin) a brzy následuje Island. Poté Švédsko, Norsko a Itálie.

Poskytovatel kurzu je agentura English Matters, která je vysoce profesionální a má za sebou již leta praxe s různými typy kurzů.

Pro strukturované kurzy se učitelé připravili dosti podrobně, studovali témata, která nás v projektu zajímají, každý nějaké, pak se navzájem školili, po absolvování kurzů proběhne další práce s nasbíranými daty a diskuze k inovacím ve škole.

Chtěli bychom se v roce 2021 podělit s našimi výsledky a připravujeme pak webinář pro učitele z ČR, jež bude zajímat, co jsme v cizině viděli a zjistili.

Zatím se můžete podívat na instagramové deníky a web školy:

Deník z kurzu pro angličtináře z Cambridge a pak z kurzu na irské školství: https://www.instagram.com/bein_janlajbl/ 

Deník celého projektu, kde jsou již posty z kurzu na finské, španělské a irské školství: https://www.instagram.com/bein_gymnaziumdc/

O projektu BE IN na webu naší školy: https://www.gymnaziumdc.cz/erasmus/bein


číslo projektu: 2019-1-CZ01-KA101-060903

projektové období: 01.06.2019-31.05.2021

délka trvání: 24 měsíců